Rentedebat: ‘Blijf flexibel, focus op lange termijn’

  • Redactie, Fotografie Geoffrey Tolaro
  • 04 mei 2017

De rente laat zich niet voorspellen. Dus blijf flexibel, focus op de lange termijn, houd rekening met meerdere scenario’s, en vergeet het inflatierisico niet, zo luidden enkele adviezen op het Groot Nederlands Rentedebat van Pensioen Pro.


Alles draaide om de rente op deze dag in het Utrechtse Spoorwegmuseum. Cardano voerde een rentetoneelstukje op, met aan de ene kant de optimistische ALM-adviseur die rentestijging voorziet, en aan de andere kant de pessimist die langdurig lage rentes voorspelt. In beide gevallen met zeer geloofwaardige argumenten. ‘Ik vermoed dat veel pensioenbestuurders dit soort tegengestelde adviezen te horen krijgen’, aldus ‘explicateur’ Pim van Diepen van Cardano. ‘Omdat de toekomst onvoorspelbaar is, is het van belang rekening te houden met uiteenlopende scenario’s.’
 

Patrick Dunnewolt van obligatiebelegger Pimco pleitte ervoor om flexibel te blijven in de huidige tijd van ‘radicale onzekerheid’. Pensioenfondsen moeten zich afvragen of het verlagen van de renteafdekking de beste oplossing is. ‘Het verlagen van de hedge is wellicht niet de beste manier om de dekkingsgraad omhoog te krijgen. Als de rente daalt, kan dat een hele dure verkeerde inschatting zijn.’
 

Peter Westaway, hoofdeconoom en hoofd beleggingsstrategie van Vanguard, raadde beleggers aan om te blijven focussen op langetermijndoelen en radicale koerswijzigingen te vermijden. Hij illustreerde dit door erop te wijzen dat de Britse economie sinds het Brexit-referendum met 2% is gegroeid en er geen aanwijzingen zijn dat de groei inzakt, terwijl de verkiezing van Donald Trump in de VS leidde tot een stijging van de aandelenkoersen van bijna 11%. Dit alles in weerwil van sombere voorspellingen.
 

Hanneke Veringa van AXA Investment Managers moedigde pensioenfondsen aan om naast het renterisico ook het inflatierisico in de gaten te houden. Veringa vindt het vreemd dat bij alle risico’s waartegen pensioenfondsen zich volgens het ftk moeten wapenen het inflatierisico ontbreekt. Zij pleit ervoor dat ook dat risico expliciet wordt meegenomen en dat pensioenfondsen hun reële dekkingsgraad goed in de gaten houden.
 

Na een geïnspireerd rentecollege door econoom Mathijs Bouman, mocht DNB-divisiedirecteur Bert Boertje tot slot de zaal nog maar eens uitleggen waarom verhoging van de ‘idioot lage’ rekenrente door de toezichthouder geen oplossing is. Wie niet wil rekenen met de risicovrije rente moet opteren voor een ander pensioencontract, aldus Boertje.