‘Onduidelijkheid over medewerkers risico bij overstap naar Centric’

  • Olaf Boschman
  • 19 juni 2017

Pensioenfondsen Betonproducten en Reiswerk hebben besloten om verder te onderhandelen over een nieuw uitvoeringscontract bij Centric. De collectieve overgang van bedrijfstakfondsen van Syntrus Achmea naar Centric komt daarmee een stap dichterbij. Risico voor de overstappende fondsen is dat onduidelijk is welke medewerkers overgaan.


Hoofdkantoor van Centric in Gouda

Reiswerk heeft afgelopen donderdag gekozen voor een overstap naar Centric, Betonproducten deed dat de vrijdag daarvoor. Centric neemt het contract over dat Betonproducten nu met Syntrus Achmea Pensioenbeheer heeft. Dit loopt tot 1 januari 2019. De verwachting is dat het lukt om een nieuw contract af te sluiten met Centric.

Frank Radstake, voorzitter van Reiswerk, zegt dat de uitvoerders goed antwoord hebben gegeven op de meeste vragen over de overstap. ‘We hadden veertien pagina’s met vragen die we voor het merendeel naar tevredenheid beantwoord hebben gekregen.’ Op twee punten ziet hij risico’s, maar die kunnen nu niet worden weggenomen, vervolgt hij.

Risico's

Een daarvan heeft te maken met automatisering: op 1 januari 2018 moet Centric een draaiend systeem hebben; vanaf die datum is het namelijk niet meer mogelijk mutaties door te voeren op het systeem dat Syntrus Achmea Pensioenbeheer nu gebruikt. ‘Wat we nu niet kunnen inschatten en beïnvloeden, is of partijen die daarmee aan de slag gaan voldoende capaciteit vrij kunnen maken om dat voor elkaar te krijgen.’

Het tweede punt is de personele bezetting. ‘Voor het welslagen van deze operatie is het noodzakelijk dat er voldoende mensen en de juiste mensen van Syntrus meegaan naar Centric.’ Als voorbeeld geeft Radstake mensen die in het klantcontactcentrum werken en gewend zijn om te gaan met werkgevers en werknemers van de reisbranche. ‘Er zijn natuurlijk wel afspraken dat er mensen meegaan en hoeveel en welke mensen eerste, tweede en derde keus zijn. Wij kunnen dat niet beïnvloeden. We kunnen onze voorkeuren kenbaar maken, maar als iemand niet wil, dan houdt het op.’

Dat risico is er bij de overstap naar een andere uitvoerder ook, weet Radstake. ‘In deze situatie is het extra van belang omdat je overstapt naar een partij die geen historie heeft in pensioenadministratie.’

Zes fondsen

Pensioenuitvoerder Syntrus en it-bedrijf Centric maakten in april bekend dat zes fondsen die weg moeten bij Syntrus collectief kunnen overstappen. Daags na de bekendmaking liet één van de zes, Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw, echter weten liever over te stappen naar Delta Lloyd.

Een ander fonds dat de mogelijkheid heeft, Tandtechniek, wil opgaan in PFZW. Voor het geval dat niet doorgaat, wil het fonds Centric als uitvoerder achter de hand houden. Het bestuur van PFZW neemt in de eerste week van juli een besluit over de aansluiting, aldus Rob van Leeuwen, voorzitter van Tandtechniek.

© Sat Jun 24 09:06:01 CEST 2017 Pensioen Pro. Alle rechten voorbehouden.