Oproep aan fondsen om deelnemers herstelplan te laten inzien

  • Olaf Boschman
  • 16 juni 2017

Kabinet en Tweede Kamer vinden dat deelnemers die daarom vragen het herstelplan van hun pensioenfonds moeten kunnen inzien, ook al is dat wettelijk niet verplicht.


Foto Hollandse Hoogte.

Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken voelt er niets voor het inzagerecht van deelnemers in de wet vast te leggen. Volgens haar is het duidelijk genoeg als Kamer én kabinet de sector daartoe oproepen. Maar als in de praktijk deelnemers toch geen inzage krijgen, dan is ze bereid dit alsnog wettelijk te verplichten.

Shoprecht nettopensioen

Ondanks kritiek van meerdere fracties in de Tweede Kamer vindt het kabinet dat deelnemers met een nettoregeling bij een pensioenfonds voor de uitkeringsfase naar een andere uitvoerder moeten kunnen overstappen.

Ze wil dit regelen in het wetsvoorstel dat waardeoverdracht van kleine pensioenen verplicht. Het is de bedoeling dat het shoprecht in 2018 ingaat. Bezwaar tegen het shoprecht is dat dit raakt aan de taakafbakening. Bart van Kent (SP) vroeg zich af of een demissionair kabinet zo’n maatregel wel mag treffen. Pieter Omtzigt (CDA) wil een brede discussie over taakafbakening. VVD en D66 kunnen wel instemmen met het shoprecht.

Verplichtgestelde bedrijfstakfondsen

Vanaf 2018 moeten verplichtgestelde bedrijfstakfondsen die willen fuseren tijdelijk gescheiden vermogens kunnen aanhouden, zo is de planning. Klijnsma zei dat het wetsvoorstel op ‘ultrakorte termijn’ naar de Raad van State gaat. Meerdere fracties uitten hun zorg dat het wetsvoorstel veel te ingewikkeld wordt. Een concrete vraag was waarom de fondsen fusievermogen moeten aanhouden.

Korten

Twee fondsen moeten dit jaar korten op aanspraken, vertelde Klijnsma. Het gaat om een fonds met 9.600 deelnemers en een met 3.700 die allebei ongeveer 500 gepensioneerden hebben, aldus de staatssecretaris. Gezien cijfers van DNB gaat het om Pensioenfonds Accountancy en Pensioenfonds Verloskundigen. Het fonds met 3.700 deelnemers (Verloskundigen) moet korten met 1,4%; de korting bij het andere fonds is nog niet bekend.

© Sat Jun 24 09:04:43 CEST 2017 Pensioen Pro. Alle rechten voorbehouden.